Het water in Schoorl kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Schoorl is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Schoorl is een kleine woonplaats met 4.670 inwonenden. Schoorl is onderdeel van de gemeente Bergen (NH.). Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.
Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Schoorl**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Feit is dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.
Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schoorl is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.