De waterhardheid van het kraanwater in Schouwerzijl ligt rond de 12,50 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Schouwerzijl is een zeer kleine woonplaats met 100 inwonenden. Schouwerzijl bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente De Marne.
De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 12,50 dH "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de tegels accepteren.
Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 dH in Schouwerzijl**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schouwerzijl is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.