Het drinkwater in Serooskerke (Serooskerke (Schouwen-Duiveland)) heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Serooskerke (Serooskerke (Schouwen-Duiveland)) is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Serooskerke is een kleine woonplaats met 300 inwonenden. Serooskerke is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.
Men kan waterhardheid van 6,38 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Serooskerke**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Serooskerke is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.