12,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Siddeburen. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Siddeburen is een kleine woonplaats met 3.400 inwonenden. Siddeburen bevindt zich in de gemeente Slochteren. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
Sommige mensen kunnen een hardheid van 12,50 dH misschien "normaal" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.
*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Siddeburen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Siddeburen is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 12,50 naar 0 dH te reduceren.