Het water in Sint Annen heeft een waterhardheid van ongeveer 12,50 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Sint Annen is een kleine woonplaats met 200 inwonenden. Sint Annen maakt deel uit van de gemeente Ten Boer. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.
De beleving van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 12,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en het boenen van de badkamer aanvaarden.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 12,50 Duitse graden in Sint Annen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 12,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Zacht water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sint Annen is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 12,50 naar 0 dH te reduceren.