Waterhardheid Sint Jansklooster (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Sint Jansklooster. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Sint Jansklooster is 8,10 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Sint Jansklooster telt 2.425 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Sint Jansklooster is onderdeel van de gemeente Steenwijkerland. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Sint Jansklooster

De perceptie van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,30 dH "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de douche dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Sint Jansklooster waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,30 Duitse graden in Sint Jansklooster**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Sint Jansklooster

Berekening voor 7,30 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Sint Jansklooster?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Jansklooster is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,30 naar 0 dH te verminderen.