6,38 dH. Zo hard is het leidingwater in Sint Jansteen minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Sint Jansteen is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.
Sint Jansteen is een kleine woonplaats met 3.100 inwonenden. Sint Jansteen bevindt zich in de gemeente Hulst. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.
De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en het schoonmaken van de douche aanvaarden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.
*Er is wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Sint Jansteen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Feit is dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Jansteen is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.