Waterhardheid Sint Joost (Echt-Susteren)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Sint Joost (Sint-Joeas) heeft een minimale waterhardheid van 7,34 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Sint Joost (Sint-Joeas) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Sint Joost is een kleine woonplaats met 1.455 inwoners. Sint Joost ligt in de gemeente Echt-Susteren. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Sint Joost

De ervaring van een bepaalde hardheid is zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Sint Joost waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Sint Joost**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Sint Joost

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Sint Joost?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sint Joost is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.