De minimale waterhardheid van het kraanwater in Sint Maartensbrug bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Sint Maartensbrug is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Sint Maartensbrug is een kleine woonplaats met 790 inwoners. Sint Maartensbrug ligt in de gemeente Schagen. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.
De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.
*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Sint Maartensbrug**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Maartensbrug is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.