7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Slenaken (Sjlennich). Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Slenaken (Sjlennich) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.
Slenaken is een kleine woonplaats met 395 inwonenden. Slenaken is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Gulpen-Wittem.
De gewaarwording van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen dulden.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Slenaken**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.
Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Onthard water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Slenaken is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.