Het drinkwater in Sonnega (Sonnegea) heeft een waterhardheid van minimaal 6,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkdeeltjes.
Sonnega biedt plaats aan 240 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Sonnega bevindt zich in de gemeente Weststellingwerf. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
De waarneming van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,90 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,90 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,90 Duitse graden in Sonnega**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.
Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Sonnega is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,90 naar 0 dH terug te brengen.