6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Spaarndam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Spaarndam is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Spaarndam biedt plaats aan 2.740 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Spaarndam is onderdeel van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.
Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.
*Er is discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Spaarndam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.
Feit is dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Spaarndam is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.