De minimale waterhardheid van het leidingwater in Spui ligt rond 6,38 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Spui is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Spui telt 185 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Spui maakt deel uit van de gemeente Terneuzen. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.
De beleving van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 dH "prima" vinden en dus het boenen van de badkamer voor lief nemen.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.
*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Spui**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.
Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spui is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.