Waterhardheid Stad aan 't Haringvliet (Goeree-Overflakkee)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Stad aan 't Haringvliet minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Stad aan 't Haringvliet is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Stad aan 't Haringvliet biedt plaats aan 1.355 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Stad aan 't Haringvliet maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Stad aan 't Haringvliet

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Stad aan 't Haringvliet objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Stad aan 't Haringvliet**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Stad aan 't Haringvliet

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Stad aan 't Haringvliet?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Stad aan 't Haringvliet is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.