Het kraanwater in Stedum kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 12,50 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Stedum is een kleine woonplaats met 1.010 inwonenden. Stedum ligt in de gemeente Loppersum. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.
U kunt een hardheid van 12,50 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Stedum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Stedum is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.