8,40 dH. Zo hard is het kraanwater in Steenderen. Dit komt neer op behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 8,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,91 kilogram kalkdeeltjes.
Steenderen is een kleine woonplaats met 2.345 inwonenden. Steenderen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Bronckhorst.
De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,40 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water van 8,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 8,40 Duitse graden in Steenderen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 8,40 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,40 dH x 180m3 = 26,91 kilogram kalkaanslag.
Onthard drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Steenderen is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 8,40 naar 0 Duitse graden terug te brengen.