De hardheid van het water in Stegeren is ongeveer 8,30 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkvormende deeltjes.
Stegeren is een kleine woonplaats met 505 inwonenden. Stegeren ligt in de gemeente Ommen. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.
De betekenis van een gegeven hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,30 dH "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand voor lief nemen.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 8,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 8,30 dH in Stegeren**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 8,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Stegeren is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 8,30 naar 0 dH terug te dringen.