De minimale hardheid van het drinkwater in Swolgen (Zwolge) ligt rond 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Swolgen (Zwolge) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.
Swolgen is een kleine woonplaats met 1.235 inwoners. Swolgen ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Horst aan de Maas.
De indruk van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden en het boenen van de badkamer dulden.
Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 dH in Swolgen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.
Het is een feit dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Iedereen beleeft kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Swolgen is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.