Waterhardheid 't Haantje (Coevorden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in 't Haantje is ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in 't Haantje is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

't Haantje is een kleine woonplaats met 225 inwoners. 't Haantje hoort bij de gemeente Coevorden. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater 't Haantje

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid 't Haantje objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in 't Haantje**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid 't Haantje

Berekening voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in 't Haantje?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 't Haantje is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te reduceren.