Waterhardheid Ten Boer (Ten Boer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Ten Boer kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 12,50 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Ten Boer biedt plaats aan 4.745 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ten Boer bevindt zich in de gemeente Ten Boer. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Ten Boer

Iemand kan waterhardheid van 12,50 Duitse graden "geen probleem" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Ten Boer objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Ten Boer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Ten Boer

Berekening voor 12,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Ten Boer?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ten Boer is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH terug te brengen.