Waterhardheid Terborg (Oude IJsselstreek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,60 dH. Zo hard is het kraanwater in Terborg. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,76 kilogram kalk.

Terborg telt 4.615 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Terborg maakt deel uit van de gemeente Oude IJsselstreek. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Terborg

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is erg persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 9,60 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 9,60 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Terborg objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,60 Duitse graden in Terborg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Terborg

Rekensom voor 9,60 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,60 dH x 180m3 = 30,76 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Terborg?

Een ieder ervaart kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Terborg is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 9,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.