De minimale waterhardheid van het leidingwater in Thorn (Toear) bedraagt ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Thorn (Toear) is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Thorn is een kleine woonplaats met 2.390 inwonenden. Thorn ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Maasgouw.
De perceptie van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en het schoonmaken van de glazen douchewand accepteren.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.
*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Thorn**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.
Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Thorn is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.