Waterhardheid Tjuchem (Slochteren)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Tjuchem kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 12,50 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Tjuchem is een kleine woonplaats met 320 inwoners. Tjuchem ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Slochteren.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Tjuchem

Mensen kunnen waterhardheid van 12,50 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Tjuchem objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Tjuchem**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Tjuchem

Becijfering voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Tjuchem?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tjuchem is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 dH te verminderen.