De waterhardheid van het drinkwater in Tollebeek ligt rond de 7,90 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.
Tollebeek biedt plaats aan 2.350 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Tollebeek hoort bij de centrale provincie Flevoland in de gemeente Noordoostpolder.
Men kan een waterhardheid van 7,90 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 7,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,90 Duitse graden in Tollebeek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 7,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen ervaart volledig zacht water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Tollebeek is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.