9,30 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Triemen (de Trieme). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.
Triemen is een kleine woonplaats met 325 inwoners. Triemen maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland.
De perceptie van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,30 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen aanvaarden.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 9,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,30 dH in Triemen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.
Becijfering voor 9,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Triemen is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.