De minimale waterhardheid van het kraanwater in Tuil is om en nabij de 7,10 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Tuil is 7,30 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Tuil telt 810 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Tuil bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.
U kunt hardheid van 7,10 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.
Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 7,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,10 dH in Tuil**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 7,10 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ervaart kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tuil is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,10 naar 0 dH te reduceren.