10,10 dH. Zo hard is het kraanwater in Ulvenhout minimaal. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 10,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,36 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Ulvenhout is 10,70 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Ulvenhout biedt plaats aan 4.695 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Ulvenhout is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Breda.
De waarneming van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 10,10 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand accepteren.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 10,10 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,10 dH in Ulvenhout**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.
Berekening voor 10,10 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,10 dH x 180m3 = 32,36 kilogram kalk.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ulvenhout is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 10,10 naar 0 dH terug te brengen.