De minimale waterhardheid van het leidingwater in Ulvenhout AC is 7,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Ulvenhout AC is 10,70 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Ulvenhout AC is een kleine woonplaats met 310 inwoners. Ulvenhout AC hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Alphen-Chaam.
De perceptie van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,50 dH "normaal" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,50 dH in Ulvenhout AC**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 7,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Onthard kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ulvenhout AC is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 7,50 naar 0 dH te verminderen.