De hardheid van het drinkwater in Urk is ongeveer 8,20 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 8,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,27 kilogram kalkdeeltjes.
Urk biedt plaats aan 19.225 inwonenden. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Urk ligt in de gemeente Urk. Deze bevindt zich in de centrale provincie Flevoland.
De indruk van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 8,20 dH "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche voor lief nemen.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 8,20 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 8,20 dH in Urk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.
Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.
Calculatie voor 8,20 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,20 dH x 180m3 = 26,27 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Urk is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 8,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.