Het water in Veen heeft een waterhardheid van om en nabij 10,36 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Veen is een kleine woonplaats met 2.485 inwoners. Veen hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.
De ervaring van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,36 dH "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand dulden.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water van 10,36 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Veen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Veen is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 10,36 naar 0 dH terug te brengen.