Waterhardheid Veendam (Veendam)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Veendam. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Veendam biedt plaats aan 21.840 inwonenden. Het is een redelijk kleine woonplaats. Veendam is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Veendam.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Veendam

Iemand kan waterhardheid van 12,50 dH wellicht "prima" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Veendam objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Veendam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Veendam

Rekensom voor 12,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Veendam?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Veendam is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.