De hardheid van het leidingwater in Veenendaal bedraagt ongeveer 6,70 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkdeeltjes.
Veenendaal is een betrekkelijk grote woonplaats met 63.030 inwoners. Veenendaal ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Veenendaal.
De perceptie van een gegeven waterhardheid is erg subjectief. U kunt zo een hardheid van 6,70 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand accepteren.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,70 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,70 dH in Veenendaal**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,70 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Veenendaal is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,70 naar 0 dH te reduceren.