Het drinkwater in Veessen heeft een waterhardheid van ongeveer 2,20 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water zacht is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 2,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 7,05 kilogram kalkdeeltjes.
Veessen is een kleine woonplaats met 685 inwonenden. Veessen maakt deel uit van de gemeente Heerde. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
De ervaring van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 2,20 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de tegels aanvaarden.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water van 2,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 2,20 Duitse graden in Veessen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 2,20 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 2,20 dH x 180m3 = 7,05 kilogram kalkaanslag.
Iedereen ondervindt kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Veessen is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 2,20 naar 0 dH terug te dringen.