Het drinkwater in Venlo heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Venlo is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Venlo is een tamelijk grote woonplaats met 67.040 inwoners. Venlo hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Venlo.
De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 7,34 dH "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de kranen aanvaarden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Venlo**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.
Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Venlo is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.