3,80 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Vierhouten. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 3,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,18 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Vierhouten is 5,70 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.
Vierhouten is een kleine woonplaats met 705 inwoners. Vierhouten hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Nunspeet.
Mensen kunnen waterhardheid van 3,80 Duitse graden "OK" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.
Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 3,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 3,80 dH in Vierhouten**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Feit is dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.
Rekensom voor 3,80 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 3,80 dH x 180m3 = 12,18 kilogram kalkaanslag.
Onthard leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vierhouten is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 3,80 naar 0 dH te verminderen.