9,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Vierhuizen. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.
Vierhuizen telt 185 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Vierhuizen hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente De Marne.
Men kan hardheid van 9,00 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,00 Duitse graden in Vierhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.
Feit is dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.
Becijfering voor 9,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vierhuizen is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 9,00 naar 0 dH terug te brengen.