6,90 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Vinkega (Finkegea). Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.
Vinkega is een kleine woonplaats met 220 inwonenden. Vinkega maakt deel uit van de gemeente Weststellingwerf. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
De ervaring van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "prima" vinden en het boenen van de douchekranen aanvaarden.
Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,90 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,90 dH in Vinkega**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,90 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vinkega is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.