Het water in Vinkenbuurt kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 8,30 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Vinkenbuurt telt 420 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Vinkenbuurt hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Ommen.
U kunt hardheid van 8,30 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 8,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 8,30 dH in Vinkenbuurt**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 8,30 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalk.
Zacht water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vinkenbuurt is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 8,30 naar 0 dH te reduceren.