7,60 dH. Zo hard is het leidingwater in Vinkeveen. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.
Vinkeveen is een kleine woonplaats met 8.470 inwoners. Vinkeveen maakt deel uit van de gemeente De Ronde Venen. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.
De beleving van een gegeven hardheid is zeer subjectief. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,60 dH "OK" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen dulden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,60 dH in Vinkeveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 7,60 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.
Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vinkeveen is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,60 naar 0 dH te verminderen.