9,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Visvliet. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.
Visvliet is een kleine woonplaats met 350 inwoners. Visvliet hoort bij de gemeente Zuidhorn. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
De ervaring van een vastgestelde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 9,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche aanvaarden.
Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 9,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.
*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,00 Duitse graden in Visvliet**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 9,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine residu komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Visvliet is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.