De minimale hardheid van het leidingwater in Vlaardingen is 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.
Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Vlaardingen is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Vlaardingen is onderdeel van de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een tamelijk grote woonplaats met 70.905 inwoners. Vlaardingen maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Vlaardingen.
De beleving van een bepaalde waterhardheid is erg persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.
Water met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Vlaardingen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vlaardingen is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.