Waterhardheid Voerendaal (Voerendaal)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Voerendaal (Voelender) heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Voerendaal (Voelender) is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Voerendaal is een kleine woonplaats met 8.360 inwonenden. Voerendaal hoort bij de gemeente Voerendaal. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Voerendaal

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Voerendaal waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Voerendaal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Voerendaal

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Voerendaal?

Iedereen beleeft zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Voerendaal is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.