Het water in Volkel heeft een waterhardheid van 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Volkel telt 3.540 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Volkel hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Uden.
De beleving van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand dulden.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Volkel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Volkel is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.