De minimale waterhardheid van het water in Vorchten ligt in de buurt van de 2,20 dH. Dit houdt in dat uw water zacht is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 2,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 7,05 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Vorchten is 2,30 dH. Dit komt neer op zacht water.
Vorchten telt 220 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Vorchten is onderdeel van de gemeente Heerde. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
De betekenis van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 2,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen accepteren.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 2,20 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 2,20 dH in Vorchten**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 2,20 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 2,20 dH x 180m3 = 7,05 kilogram kalkaanslag.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vorchten is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 2,20 naar 0 dH te reduceren.