Het drinkwater in Vortum-Mullem kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Vortum-Mullem is 9,97 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.
Vortum-Mullem is een kleine woonplaats met 690 inwoners. Vortum-Mullem maakt deel uit van de gemeente Boxmeer. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
U kunt een hardheid van 7,34 dH "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Vortum-Mullem**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft onthard drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vortum-Mullem is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.