12,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Vriescheloo. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Vriescheloo is een kleine woonplaats met 980 inwoners. Vriescheloo bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Bellingwedde.
Men kan een waterhardheid van 12,50 Duitse graden misschien "prima" vinden. De perceptie van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Vriescheloo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 12,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vriescheloo is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.