7,10 dH. Zo hard is het kraanwater in Vuren. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Vuren biedt plaats aan 2.060 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Vuren maakt deel uit van de gemeente Lingewaal. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
De waarneming van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,10 dH "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de badkamer aanvaarden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 7,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.
*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,10 Duitse graden in Vuren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,10 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.
Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vuren is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,10 naar 0 dH terug te brengen.