Het leidingwater in Waardenburg kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,10 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Waardenburg is 7,30 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.
Waardenburg is een kleine woonplaats met 2.315 inwonenden. Waardenburg is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.
De waarneming van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,10 dH "OK" vinden en daarmee het schrobben van de kranen dulden.
Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 7,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,10 dH in Waardenburg**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 7,10 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Waardenburg is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,10 naar 0 Duitse graden te verminderen.