4,60 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Wageningen. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 14,74 kilogram kalkaanslag.
Wageningen biedt plaats aan 37.400 inwoners. Het is een middelgrote woonplaats. Wageningen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Wageningen.
Mensen kunnen een hardheid van 4,60 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.
Water met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 4,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,60 dH in Wageningen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.
Rekensom voor 4,60 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,60 dH x 180m3 = 14,74 kilogram kalkaanslag.
Iedereen beleeft zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wageningen is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.