Waterhardheid Wanroij (Sint Anthonis)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Wanroij heeft een waterhardheid van minimaal 7,34 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wanroij is een zeer kleine woonplaats met 2.875 inwonenden. Wanroij hoort bij de gemeente Sint Anthonis. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Wanroij

Mensen kunnen hardheid van 7,34 dH "normaal" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wanroij objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Wanroij**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wanroij

Becijfering voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Wanroij?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wanroij is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.